sábado, 26 de octubre de 2013

Videos educatius, una nova manera d'aprendre

Bona Tarda!
Avui a classe hem treballat els vídeos educatius, quin tipus hi ha, i quina informació pot transmetre cadascun i de quina manera. Però primer us vull introduir una mica en el tema de les dues maneres de rebre i transmetre la informació.

Començarem explicant la diferència entre com ho feien els homes d'abans i com ho fan els d'ara. Els primers utilitzaven més la part esquerra del cervell, l'hemisferi esquerre, el que controla la part dreta del cos, la lectura, l'escriptura, el càlcul, l'aritmètica, la classificació i l'abstracció de les coses. En canvi, els d'ara gràcies al món audiovisual i les tecnologies d'avui en dia, utilitzem, al contrari, la part dreta del cervell, la que és capaç de reconèixer formes, espais, les capacitats artístiques, la música, la reconstrucció de conjunts, reconeixement de cares, dimensions, símbols i síntesis de coses.


Per posar un exemple clar d'aquesta diferència, ens centrarem en la publicitat, per exemple, la publicitat d'abans era utilitzada amb l'hemisferi esquerre, ja que només deia les característiques del producte, perquè servia i com l'utilitzaves, és a dir, utilitzava més la raó. En canvi, ara la publicitat és utilitzada amb l'hemisferi dret, ja que utilitza les olors, els colors, eslògans, gustos, música determinada perquè el client utilitzi més els seus sentits i es deixi portar per comprar els productes.

Però ara amb el món audiovisual actual arribem a conèixer el món com un concepte totalment diferent d'anteriorment, gràcies a la tecnologia tenim conceptes diferents del món:

Foto -->és un procés instantani, un procés global, una operació sintètica, primària.
Imatge-->emoció--> idees

Text -->és un procés què es desenvolupa al llarg del temps, realitza una anàlisi gramatical, lògic, en el qual ha de reconèixer caràcters, paraules, és una operació analítica, racional i precisa.
Imatge-->idees-->emoció
Un text l'hem d'entendre per dir si ens agrada o no, en canvi una fotografia no.

A continuació veurem dos exemples, el primer vídeo és un clar exemple de la utilització de la part esquerra, el segon de la dreta. A classe, hem començat veient aquest vídeo titulat "Breu història de Catalunya"


Hem après que aquest tipus de vídeo són educatius i que si el mires amb molta atenció pots arribar aprendre molt, però pels infants, no aprendran res.
La meva opinió sobre aquest vídeo és que és una mica "cutre", la música és monòtona i la veu que sona en off, es uniforme i greu, per tant no arriba a captar la meva atenció.
En finalitzar el vídeo hem intentat recordar fets sobre Catalunya que el vídeo havia mostrat, i vam descobrir que només apreníem els fets que anomenava el vídeo i els recordàvem durant el moment en què l'estàs veient, si no prens apunts o el memoritzes, la informació no se't queda, ja que no és un vídeo interessant, però aquest si has de memoritzar la informació, realment no aprens res de res.

http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=17242&p_ex=dinner%20for%20two

Hem après que aquests tipus de vídeo són verdaderament els educatius, ja que tenen factors que l'altre vídeo no tenia, com per exemple la música canviant depèn de cada situació, que això afecta les emocions que sentim a veure aquest vídeo, i el fet que no té cap mena de lectura, de monòleg ni diàleg ni res, i que són dibuixos animats també atrau molt als nens. Amb aquest tipus de vídeo aprens lliçons molt més fàcilment.


La conclusió final és dir que a l'escola ens ensenyen a treballar el costat esquerre del cervell quan ens haurien d'ensenyar el dret, i no ignorar-lo, ja que és amb el que els infants aprenen més fàcil i ràpidament.

No hay comentarios:

Publicar un comentario