sábado, 5 de octubre de 2013

Article viquipèdia

Ja hem parlat en altres entrades sobre la viquipèdia, és a dir, estem bastant familiaritzats, ja que la viquipèdia online d'avui en dia han tingut molt èxit, en aquestes tothom la pot editar, és col·laborativa, gratiuta i no és escrita per especialistes, no és de pagament ni consten en un sol volum de totes les matèries elementals, com les enciclopèdies clàssiques, són diferents, i per això el professor ens ha recomanat modificar alguna pàgina de la viquipèdia per comprovar com funciona i si la sabem fer servir. Després de treballar amb la wikipèdia i amb alguns wikis en hem donat compte de que no tots els articles són iguals en idiomes diferents, peró aixó és un gran avantatge, ja que els que escriuren en aquell particular idioma tenen més interés per alló que estàn escrivint. A més hem vist que els articles estàn escrits tots amb el mateix codi, to, estructura i amb registre formal, i això és perque tots els articles tenen normes d'etiquetes, tots estàn sota els mateixos 5 pilars. Els pilars de la viquipèdia són per poder editar el article el més perfecte i segur possible. Totes les polítiques oficials de la Viquipèdia basen els seus principis en cinc pilars que defineixen el caràcter de l'enciclopèdia:


(feu clic en la imatge per ampliar-la)

Primer de tot ens preguntem, qui escriu els articles de la viquipèdia? 
Els articles no són escrits per una sola persona, al contrari, són escrits per tothom que pugui accedir a la web i l'interessi modificar el article, llavors es quan ens preguntem, és la viquipèdia fiable? doncs la resposta és depèn del lector. Un lector pot mirar la informació que hi ha a la viquipèdia i creure-se-la i utilitzar-la sense contrastar-la en altres fonts, i ningú li pot assegurar que aquella informació sigui fiable. Tot i això, quan algú revisi aquella pàgina i vegi un error, normalment el treurà, és a dir, la viquipèdia està en constant canvi i actualització, i quan en un article no s'arriba al acord hi ha un apartat de discussió (dalt a la dreta), al qual només pots entrar si estàs registrat; Quan un tema de discussió segueix infinitivament un "bibliotecari" de la viquipèdia el tanca.
Què és un bibliotecari? Dintre de la viquipèdia hi han diferents esglaons de categories i, depèn l'acció que hagis pres en la viquipèdia, tindràs una categoria o una altre, i pots anar pujant de categoria. Bibliotecari, per tant, és una de les categories.
Per concloure aquest tema de la fidelitat, podem dir que un factor a afegir és l'ús de referències, amb aquestes podem veure la font de la informació, els enllaços, les fons i les cites llegides i, així podem trobar confiança en el que busquem.

Ara us preguntareu, si tothom pot modificar la viquipèdia, com ens assegurem que ningú destrossa el contingut d'algun article a propòsit o que no escriu un punt de vista neutral en algun article, i l'utilitza per fer propaganda?
El vandalisme a la Viquipèdia es vigilat per els administradors; Per exemple, els administradors poden protegir els articles per a permetre que només els usuaris registrat puguin modificar-los, també a partir de la llista de seguiment de la Viquipèdia és poden recuperar els treballs anteriors i així evitar que el article tingui contingut erroni. La llista de seguiment és una llista separada per dies, ordenada descendentment per la data de l'edició, on es poden veure tots els usuaris (en cas de no ser usuari, posaria el IP) que hagin modificat la pàgina, el dia, la hora i el contingut modificat. 
El punt de vista neutral en la viquipèdia és molt important, podeu veure-ho aquí explicat: 
http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquipèdia:Punt_de_vista_neutral


Una altre qüestió a tractar és la relació entre les llicències Creative Commons i la Viquipèdia: La informació de la viquipèdia està disponible sota la llicència de creative commons, el qual ja hem parlat anteriorment. Un projecte germà de la Wikipèdia és les Wikimedia Commons.

Carta de Creative Commons (cliqueu en la imatge per fer-la més gran)


Per finalitzar aquesta entrada m'agradaria recomenar-vos l'article editat per mi i unes companyes a la viquipèdia sobre la pilota: http://ca.wikipedia.org/wiki/Pilota

També us recoman-ho unes webs per si voleu més informació sobre com funciona el Viquipèdia i pàgines relacionades:


No hay comentarios:

Publicar un comentario