lunes, 14 de octubre de 2013

Creative Commons

Avui a classe hem treballat el Creative commons. Creative Commons (CC) és una organització sense ànim de lucre dedicada a reduir les barreres legals per a compartir treballs creatius.

El creative commons ens serveix per poder agafar de qualsevol lloc d'internet, el qual tingui una llicència CC: imatges, texts, vídeos, etc., i poder-los inserir al teu blog, o en un treball qualsevol, sense cometre cap mena d'il·legalitat.


-Com diferenciar entre el Creative commons i el Copyright?





-Com podem saber si té creative commons allò que vull utilitzar??
Es molt simple, hem de mirar en la font de allò que volem, i localitzar alguna llicència de copyright. Hi ha varius tipus de llicències:


AttributionAtribución
(BY)
El beneficiario de la licencia tiene el derecho de copiar, distribuir, exhibir y representar la obra y hacer obras derivadas siempre y cuando reconozca y cite la obra de la forma especificada por el autor o el licenciante.
Non-commercialNo Comercial
(NC)
El beneficiario de la licencia tiene el derecho de copiar, distribuir, exhibir y representar la obra y hacer obras derivadas para fines no comerciales.
Non-derivativeNo Derivadas
(ND)
El beneficiario de la licencia solamente tiene el derecho de copiar, distribuir, exhibir y representar copias literales de la obra y no tiene el derecho de producir obras derivadas.
Share-alikeCompartir Igual
(SA)
El beneficiario de la licencia tiene el derecho de distribuir obras derivadas bajo una licencia idéntica a la licencia que regula la obra original.


http://es.wikipedia.org/wiki/Licencias_Creative_Commons
-Com podem utilitzar les imatges que vulguem sense haver de cometre cap delit?
Has de mirar en tot el que vulguis d'internet si tenen permís, a continuació us recomano algunes webs les quals tenen llicència creative commons:

http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page

http://www.flickr.com

-Com puc posar jo una llicència creative commons en les meves possessions?

A la web http://creativecommons.org/choose/ pots modificar el tipus de llicència que desitgis i copiar el codi embed final, per posar a la teva web. Crees un nou gadget HTML i copies el codi embed de la llicència i ja el tindràs.

-Quina és exactament la diferència entre copiar i robar una cosa d'internet?


Robar significa que agafes alguna cosa d'internet i l'autor d'aquella obra es queda sense ella, per tant li has tret de la seva possessió.

Copiar significa fer una còpia d'allò que vols agafar d'internet, així tu ho tindràs i l'autor d'aquella obra ho seguirà tenint també.

A continuació us deixo un vídeo que explica la diferencia entre robar i copiar:






Links d'interés: http://copyright.es/index.html?utm_source=AdWords&utm_medium=PPC&utm_term=copyright&utm_content=21596034045&utm_campaign=AdGroup&Network=Search&SiteTarget=&gclid=CKqZ94-J8rsCFRLMtAodMDkAJg

No hay comentarios:

Publicar un comentario