sábado, 26 de octubre de 2013

Videos educatius, una nova manera d'aprendre

Bona Tarda!
Avui a classe hem treballat els vídeos educatius, quin tipus hi ha, i quina informació pot transmetre cadascun i de quina manera. Però primer us vull introduir una mica en el tema de les dues maneres de rebre i transmetre la informació.

Començarem explicant la diferència entre com ho feien els homes d'abans i com ho fan els d'ara. Els primers utilitzaven més la part esquerra del cervell, l'hemisferi esquerre, el que controla la part dreta del cos, la lectura, l'escriptura, el càlcul, l'aritmètica, la classificació i l'abstracció de les coses. En canvi, els d'ara gràcies al món audiovisual i les tecnologies d'avui en dia, utilitzem, al contrari, la part dreta del cervell, la que és capaç de reconèixer formes, espais, les capacitats artístiques, la música, la reconstrucció de conjunts, reconeixement de cares, dimensions, símbols i síntesis de coses.


Per posar un exemple clar d'aquesta diferència, ens centrarem en la publicitat, per exemple, la publicitat d'abans era utilitzada amb l'hemisferi esquerre, ja que només deia les característiques del producte, perquè servia i com l'utilitzaves, és a dir, utilitzava més la raó. En canvi, ara la publicitat és utilitzada amb l'hemisferi dret, ja que utilitza les olors, els colors, eslògans, gustos, música determinada perquè el client utilitzi més els seus sentits i es deixi portar per comprar els productes.

Però ara amb el món audiovisual actual arribem a conèixer el món com un concepte totalment diferent d'anteriorment, gràcies a la tecnologia tenim conceptes diferents del món:

Foto -->és un procés instantani, un procés global, una operació sintètica, primària.
Imatge-->emoció--> idees

Text -->és un procés què es desenvolupa al llarg del temps, realitza una anàlisi gramatical, lògic, en el qual ha de reconèixer caràcters, paraules, és una operació analítica, racional i precisa.
Imatge-->idees-->emoció
Un text l'hem d'entendre per dir si ens agrada o no, en canvi una fotografia no.

A continuació veurem dos exemples, el primer vídeo és un clar exemple de la utilització de la part esquerra, el segon de la dreta. A classe, hem començat veient aquest vídeo titulat "Breu història de Catalunya"


Hem après que aquest tipus de vídeo són educatius i que si el mires amb molta atenció pots arribar aprendre molt, però pels infants, no aprendran res.
La meva opinió sobre aquest vídeo és que és una mica "cutre", la música és monòtona i la veu que sona en off, es uniforme i greu, per tant no arriba a captar la meva atenció.
En finalitzar el vídeo hem intentat recordar fets sobre Catalunya que el vídeo havia mostrat, i vam descobrir que només apreníem els fets que anomenava el vídeo i els recordàvem durant el moment en què l'estàs veient, si no prens apunts o el memoritzes, la informació no se't queda, ja que no és un vídeo interessant, però aquest si has de memoritzar la informació, realment no aprens res de res.

http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=17242&p_ex=dinner%20for%20two

Hem après que aquests tipus de vídeo són verdaderament els educatius, ja que tenen factors que l'altre vídeo no tenia, com per exemple la música canviant depèn de cada situació, que això afecta les emocions que sentim a veure aquest vídeo, i el fet que no té cap mena de lectura, de monòleg ni diàleg ni res, i que són dibuixos animats també atrau molt als nens. Amb aquest tipus de vídeo aprens lliçons molt més fàcilment.


La conclusió final és dir que a l'escola ens ensenyen a treballar el costat esquerre del cervell quan ens haurien d'ensenyar el dret, i no ignorar-lo, ja que és amb el que els infants aprenen més fàcil i ràpidament.

jueves, 24 de octubre de 2013

Netvibes

Aquests dies hem estat treballant com accedim, on guardem, com classifiquem i com fem difusió de la informació que trobem a la WWW. En la nostra vida en la internet, ens creuem amb milions i milions de pàgines web i moltes d'aquestes queden ignorades, no les guardem i després si volem recuperar una informació concreta d'una pàgina visitada anteriorment, no podem, o si visitem pàgines cada dia, ja siguin diaris, noticies, o blogs, i no les tenim guardades en cap lloc, hem d'anar buscant-les cada dia i es torna pesat. Normalment ho guardaríem a través dels bookmarks del Google Chrome que tothom coneix, i així els podem sincronitzar al núvol de Google i els tenim a tot arreu.
Avui us proposo una xarxa social que us ajudarà molt:

Netvibes, com una eina que la podem configurar com a porta d’entrada personalitzada a la web i a més ens serveix per llegir d’una manera eficient una gran quantitat d’informació. Estalviant-nos l'haver d'anar obrint bloc a bloc o revista a revista, ja que a través dels canals RSS podem veure el contingut directament La proposta és que individualment cada un pugui tenir la seva pròpia pàgina personalitzada i així optimitzar l’accés a la WWW.


PASSOS A SEGUIR:


Primer de tot entres al netvibes i et fas un compte seguint els passos que et mostraran automàticament, després totes les webs les quals vulguis visitar, ja siguin blogs, diaris,etc. Has de buscar el seu RSS, i com vam explicar en l'entrada del RSS, has de subscriure't, àtom, copies el link de la pàgina que se t'obri. A continuació anem al nostre netvibes i cliquem dalt a l'esquerra un botó que posa: añadir, canales, i enganxem el link copiat anteriorment a on posa "Introduce la dirección de un canal o la URL de una página web para autodetección ", cliques a la fletxa que hi ha a la dreta t'apareixerà una miniatura del blog, diari,que et vols subscriure, cliques en ella i poses "añadir a mi página".


Hi han blogs, que en lloc d'haver de subscriure't al "àtom" tenen FeedBurner.


-Què és el FeedBurner?


FeedBurner és un proveïdor de gestió de fonts web llançat en 2004. FeedBurner proporciona eines de gestió de fonts web RSS a bloguers, podcasters, i altres publicadors de contingut basat en web. Els serveis proporcionats inclouen anàlisis de tràfic i un sistema opcional de publicitat.


Per exemple, en el blog : http://pescantidees.blogspot.com.es , hi ha FeedBurner, per poder subscriure'ns a les seves últimes entrades del seu blog, trobem aquesta icona:

MÓN INFANTIL
Si cliquem a sobre ens porta en aquesta web:
http://feeds.feedburner.com/mon-infantil

On surt més informació sobre els RSS, i et pots subscriu-re a partir de diverses pàgines webs.


A continuació i per finalitzar us poso un vídeo que crec que està molt bé, on us explica amb més profunditat que és el FeedBurner.
Per realitzar aquesta entrada al meu blog, m'he guiat en l'entrada del Netvibes del blog de Patricia 
Cortes: http://www.educaciopelsfutursinfants.blogspot.com.es





miércoles, 16 de octubre de 2013

La meva relació amb l'escriptura

A classe de català ens van dir de fer una redacció explicant la nostra relació amb l'escriptura, i aquesta va ser la meva :

Jo utilitzo l’escriptura diàriament, per comunicar-me amb els meus amics a través de xarxes socials. També per fer treballs de la universitat i comunicar-me amb el personal docent a través d’e-mails.

Normalment sóc una persona tímida, però quan em comunico a través de les xarxes socials sóc més oberta, em costa menys relacionar-me i parlo sense embuts.
Hem considero una persona amb un sentit de l'humor peculiar, i això es reflecteix en el que escric, depenent del context.

A l’escola i a l’institut he treballat amb escrits més literaris, però escriure a mà mai ha sigut una de les meves passions, mai he escrit diaris de petita, ni contes, etc. Per tant la meva relació amb la llengua és pràcticament escolar, tot i així, mai l’he portat molt bé aquesta matèria.


Considero que la llengua és molt important per relacionar-nos amb el món que ens envolta i per poder comunicar-nos i rebre informació de l’exterior

lunes, 14 de octubre de 2013

Creative Commons

Avui a classe hem treballat el Creative commons. Creative Commons (CC) és una organització sense ànim de lucre dedicada a reduir les barreres legals per a compartir treballs creatius.

El creative commons ens serveix per poder agafar de qualsevol lloc d'internet, el qual tingui una llicència CC: imatges, texts, vídeos, etc., i poder-los inserir al teu blog, o en un treball qualsevol, sense cometre cap mena d'il·legalitat.


-Com diferenciar entre el Creative commons i el Copyright?





-Com podem saber si té creative commons allò que vull utilitzar??
Es molt simple, hem de mirar en la font de allò que volem, i localitzar alguna llicència de copyright. Hi ha varius tipus de llicències:


AttributionAtribución
(BY)
El beneficiario de la licencia tiene el derecho de copiar, distribuir, exhibir y representar la obra y hacer obras derivadas siempre y cuando reconozca y cite la obra de la forma especificada por el autor o el licenciante.
Non-commercialNo Comercial
(NC)
El beneficiario de la licencia tiene el derecho de copiar, distribuir, exhibir y representar la obra y hacer obras derivadas para fines no comerciales.
Non-derivativeNo Derivadas
(ND)
El beneficiario de la licencia solamente tiene el derecho de copiar, distribuir, exhibir y representar copias literales de la obra y no tiene el derecho de producir obras derivadas.
Share-alikeCompartir Igual
(SA)
El beneficiario de la licencia tiene el derecho de distribuir obras derivadas bajo una licencia idéntica a la licencia que regula la obra original.


http://es.wikipedia.org/wiki/Licencias_Creative_Commons
-Com podem utilitzar les imatges que vulguem sense haver de cometre cap delit?
Has de mirar en tot el que vulguis d'internet si tenen permís, a continuació us recomano algunes webs les quals tenen llicència creative commons:

http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page

http://www.flickr.com

-Com puc posar jo una llicència creative commons en les meves possessions?

A la web http://creativecommons.org/choose/ pots modificar el tipus de llicència que desitgis i copiar el codi embed final, per posar a la teva web. Crees un nou gadget HTML i copies el codi embed de la llicència i ja el tindràs.

-Quina és exactament la diferència entre copiar i robar una cosa d'internet?


Robar significa que agafes alguna cosa d'internet i l'autor d'aquella obra es queda sense ella, per tant li has tret de la seva possessió.

Copiar significa fer una còpia d'allò que vols agafar d'internet, així tu ho tindràs i l'autor d'aquella obra ho seguirà tenint també.

A continuació us deixo un vídeo que explica la diferencia entre robar i copiar:






Links d'interés: http://copyright.es/index.html?utm_source=AdWords&utm_medium=PPC&utm_term=copyright&utm_content=21596034045&utm_campaign=AdGroup&Network=Search&SiteTarget=&gclid=CKqZ94-J8rsCFRLMtAodMDkAJg

viernes, 11 de octubre de 2013

Ken Robinson



Avui a classe hem vist un vídeo sobre un comunicador: En Ken Robinson, i concretament sobre el tema de com les escoles maten la creativitat.

En aquest vídeo explica que la creativitat es molt important per l'educació de avui en dia, és a dir l'hem de educar, ja que nosaltres naixem amb la creativitat però la perdem sinó la eduquem. 

Ell aclara com està l'escola estructurada: les matèries que seran útils en un futur les treballen molt més, ja que podràs treballar d'aquestes, però en canvi la intel·ligencia, la creativitat, la plàstica no és treballa tant i són igual o més importants





domingo, 6 de octubre de 2013

Conceptualització de la naturalesa de l'aprenentatge amb ordinador.

Avui a classe hem treballat el tema de la conceptualització de la naturalesa de l'aprenentatge amb ordinador, segons dos grans autors: Charles Crook i Benjamin Bloom.
Charles Crook
http://www1.beiwaionline.com/bw/info/t20051212_6790.htm








Segons Charles Crook, una manera de conceptualitzar l'aprenentatge amb l'ordinador fonamentada en metàfores. A través d'aquestes metàfores s'explica com la tecnologia ens pot ensenyar o com ens pot ajudar a aprendre en funció del paper que ha de jugar l'ordinador. Aquests models serien:


La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor


En aquesta metàfora podem veure l'ordinador com a tutor. Aquesta metàfora no és molt educativa ja que si els nens s'equivoquen en un exercici el ordinador no els corregeix, així per tant, van provant i es van passant pantalles sense cap mena de aprenentatge, és a l'atzar. L'ordinador no es cansa, el concepte pedagògic és el mateix. En la creació de programes tutorials es té present d'una banda la individualització del procés d'aprenentatge i la formulació de preguntes "a mida" i, d'una altra, la presentació d'informació significativa que ajudi l'alumne a avançar.
Pel que fa a la individualització, cal dir que no és fàcil que un programa informàtic detecti de forma "intel·ligent" el tipus d'error comés per l'alumne i les seves necessitats concretes així que en molts casos aquesta decisió la pren el mateix alumne, escollint quin considera que és el seu nivell de coneixements. De fet, els programes que menys es fan servir a l'escola són els sistemes tutorials intel·ligents i els més emprats són els anomenats programes d'exercici i pràctica.
Les activitats interessants són en les que hi ha reptes interessants, que els alumnes puguin interactuar entre el mestre i l'alumne.


Aquests jocs proposats per el ordinador com a tutor són iguals que els de abans,pasa que amb dibuixos, musica, ñes a dir efectes multimèdia més moderns, però realment els jocs són tan antics com el seu contingut didàctic. 

Es pot establir un cert paral·lelisme entre el funcionament d'alguns programes informàtics i la modalitat d'interacció a classe caracteritzada per la seqüència:
iniciació (docent) - resposta (alumne) - avaluació (professor)

Un exemple d'aquest tipus de programa seria Entrena't per llegir o bé les activitats de JClic. Visita i prova.

Un nivell més senzill de l'ordinador com a tutorial el prodríem trobar a youtube, per exemple Com fer un bloc?
Pantalla principal del programa Entrena't per llegir
http://www.xtec.cat/dnee/satieee/2003/sessio3/llegir.htm
La metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne

En aquesta metàfora podem veure l'ordinador com a alumne. Això permet a l'alumne crear, construir reptes i superar-los, deixant a l'ordinador acompanyant-lo i ajudant-lo en el procés d'aprenentatge. 
Entre dos extrems: el més tradicional en el que el mestre ensenya tot el que el nen ha d'aprendre o bé a l'extrem oposat on el nen explora en solitari per aprendre el que vol saber, hi ha un altre camí en el que el mestre té un paper de recolzament de l'aprenentatge. Parlaríem d'una descoberta guiada . El paper del mestre seria doncs el de seguir el procés de treball del nen i, quan ho consideri oportú, plantejar preguntes que serveixin de guia a la reflexió del nen.

Una evolució del llenguatge Logo és Scratch. Imagina, programa i comparteix
Logo de el programa Scratch
http://ca.wikipedia.org/wiki/Scratch_(llenguatge_de_programació)
La metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador


Els simuladors són una evolució dels sistemes tutorials. Permeten un aprenentatge per descoberta semblant al que es produeix en els micromons de Papert però d'una forma molt més acotada ja que són sistemes tancats en els que l'usuari pot manipular diversos paràmetres però no afegir-ne de nous. El grau de llibertat de l'usuari és més limitat que en el cas del Logo.



Les simulacions fomenten la reflexió i l'acció en un entorn acotat però tenen el perill de simplificar en excés els sistemes reals. Aquest problema es fa més evident quan es pretenen simular sistemes de relació social. Les simulacions, en aquests casos, poden donar lloc a interpretacions del món real greument errònies.

La metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina


L'ordinador proporciona una experiència mediada del món físic, es situa entre nosaltres i la realitat, ens dóna una visió indirecta del que passa però alhora ens proporciona eines molt potents. Aquestes eines no substitueixen l'experiència directa però en són un complement.

Tot i això, les eines que són més d'una eina fins i tot, ens substitueix habilitats que teniem abans, per tant hem de trobat l'equilibri.

Aqui us deixo uns exemples de alguns jocs per ordinador els quals reflecten amb claretat aquestes 4 metàfores. Aquesta taula està creada pel word i després l'he pujat pel programa http://es.scribd.com, us recomano que el visiteu. 



Una segona manera (la primera que hem vist és la que fa referència a les metàfores de Charles Crook) és la que ens aproxima a l'activitat intel·lectual que és desenvolupa a partir de les diferents tasques que podem fer amb l'ús de les TIC.



Aquesta classificació parteix de la que Benjamin Bloom i altres col·laboradors (1956) van fer per classificar les activitats educatives i que és coneix com taxonomia de Bloom. Una de les seves aportacions va ser que aquestes estaven graduades de més senzilles a més complexes.

Dels tres dominis d'activitats educatives que és van definir: Domini cognitiu, afectiu i psicomotor, en aquest post parlarem del domini de les habilitats cognitives ja que va ser el que posteriorment, l'any 2000, és va revisar, incorporant les accions en forma de verbs com a fonament de les capacitats.

Podem veure les diferències entre les habilitats cognitives de Bloom formulades originalment i les formulades l'any 2000 en la imatge següent:




Conceptualització de la naturalesa de l'aprenentatge amb ordinador. Benjamin Bloom http://www.eduteka.org/imgbd/23/23-11/ImagBloom.jpg

Una persona que conte i agrupa tots aquests conceptes i habilitats li diem inteligent que apren les coses molt rapid. Per donar suport a aquest línia de pensament, he pensat 10 coses que avui en dia podem fer utilitzant eines concretes i que sense els ordinadors fora impossible de fer:

Per ex, wikipedia. Abans no teniem enciclopèdies les quals el lector també podia ser l'escriptor i això es possible a els programes com el wiki, que estàn en xarxa.
El word. Abans si que teniem aquesta eina amb la qual és més fàcil, per exemple, fer un índex i un treball. 

Scratch, abans no hi havia cap estri informàtic què aprengués.

La integració multimèdia, abans només podies tenir un contingut multimèdia a la vegada i ara pots incluir els continguts d'un treball només amb multimèdia

Blogs, et permeten compartir informació arreu del món. El blog és una activitat per a fer habilitats cognitives que ens ajuda a crear i a sintetitzar la informació que volem introduir.

El google traductor,el chat, videochat, videoconferencia. Abans enviaves a gent que coneixies missatges, i ara pots conèixer moltes persones per ell

Les gràfiques estadístiques. Abans les havies de fer tu i ara poses les dades i te les fa el ordinador ( full de càlcul) 

El JClik és un aprenentatge mecànic i no aprens re, només s'utilitza la memòria, i l'atzar, en canvi el Scratch ets tu qui has de crear i pensar les activitats.

sábado, 5 de octubre de 2013

Article viquipèdia

Ja hem parlat en altres entrades sobre la viquipèdia, és a dir, estem bastant familiaritzats, ja que la viquipèdia online d'avui en dia han tingut molt èxit, en aquestes tothom la pot editar, és col·laborativa, gratiuta i no és escrita per especialistes, no és de pagament ni consten en un sol volum de totes les matèries elementals, com les enciclopèdies clàssiques, són diferents, i per això el professor ens ha recomanat modificar alguna pàgina de la viquipèdia per comprovar com funciona i si la sabem fer servir. Després de treballar amb la wikipèdia i amb alguns wikis en hem donat compte de que no tots els articles són iguals en idiomes diferents, peró aixó és un gran avantatge, ja que els que escriuren en aquell particular idioma tenen més interés per alló que estàn escrivint. A més hem vist que els articles estàn escrits tots amb el mateix codi, to, estructura i amb registre formal, i això és perque tots els articles tenen normes d'etiquetes, tots estàn sota els mateixos 5 pilars. Els pilars de la viquipèdia són per poder editar el article el més perfecte i segur possible. Totes les polítiques oficials de la Viquipèdia basen els seus principis en cinc pilars que defineixen el caràcter de l'enciclopèdia:


(feu clic en la imatge per ampliar-la)

Primer de tot ens preguntem, qui escriu els articles de la viquipèdia? 
Els articles no són escrits per una sola persona, al contrari, són escrits per tothom que pugui accedir a la web i l'interessi modificar el article, llavors es quan ens preguntem, és la viquipèdia fiable? doncs la resposta és depèn del lector. Un lector pot mirar la informació que hi ha a la viquipèdia i creure-se-la i utilitzar-la sense contrastar-la en altres fonts, i ningú li pot assegurar que aquella informació sigui fiable. Tot i això, quan algú revisi aquella pàgina i vegi un error, normalment el treurà, és a dir, la viquipèdia està en constant canvi i actualització, i quan en un article no s'arriba al acord hi ha un apartat de discussió (dalt a la dreta), al qual només pots entrar si estàs registrat; Quan un tema de discussió segueix infinitivament un "bibliotecari" de la viquipèdia el tanca.
Què és un bibliotecari? Dintre de la viquipèdia hi han diferents esglaons de categories i, depèn l'acció que hagis pres en la viquipèdia, tindràs una categoria o una altre, i pots anar pujant de categoria. Bibliotecari, per tant, és una de les categories.
Per concloure aquest tema de la fidelitat, podem dir que un factor a afegir és l'ús de referències, amb aquestes podem veure la font de la informació, els enllaços, les fons i les cites llegides i, així podem trobar confiança en el que busquem.

Ara us preguntareu, si tothom pot modificar la viquipèdia, com ens assegurem que ningú destrossa el contingut d'algun article a propòsit o que no escriu un punt de vista neutral en algun article, i l'utilitza per fer propaganda?
El vandalisme a la Viquipèdia es vigilat per els administradors; Per exemple, els administradors poden protegir els articles per a permetre que només els usuaris registrat puguin modificar-los, també a partir de la llista de seguiment de la Viquipèdia és poden recuperar els treballs anteriors i així evitar que el article tingui contingut erroni. La llista de seguiment és una llista separada per dies, ordenada descendentment per la data de l'edició, on es poden veure tots els usuaris (en cas de no ser usuari, posaria el IP) que hagin modificat la pàgina, el dia, la hora i el contingut modificat. 
El punt de vista neutral en la viquipèdia és molt important, podeu veure-ho aquí explicat: 
http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquipèdia:Punt_de_vista_neutral


Una altre qüestió a tractar és la relació entre les llicències Creative Commons i la Viquipèdia: La informació de la viquipèdia està disponible sota la llicència de creative commons, el qual ja hem parlat anteriorment. Un projecte germà de la Wikipèdia és les Wikimedia Commons.

Carta de Creative Commons (cliqueu en la imatge per fer-la més gran)


Per finalitzar aquesta entrada m'agradaria recomenar-vos l'article editat per mi i unes companyes a la viquipèdia sobre la pilota: http://ca.wikipedia.org/wiki/Pilota

També us recoman-ho unes webs per si voleu més informació sobre com funciona el Viquipèdia i pàgines relacionades:


Noves eines per presentar la informació

Avui a classe ens han presentat diferents eines amb les quals és pot presentar la informació mitjançant l'ordinador.
A continuació us explicaré algunes d'elles i us deixaré links a sota de cada una on podreu trobar més informació sobre aquella eina i la pogeu utilitzar.



Wordle: núvol de paraules

La imatge anterior (cliqueu per veure-la més gran) és un núvol de paraules realitzat amb el wordle. Titulat "núvol de paraules" ja he intentat agafar els conceptes més generals  i explicatius que té un núvol de paraules. 
Considero que aquesta eina no transmet cap tipus d'emoció sinó, al contrari, només transmet conceptes, paraules i informació.Serveixen per donar-nos una orientació sobre un tema, introduir un tema, sobretot ens destaca la importància del tema amb conceptes que necessites saber sobre aquell tema.

Pòsters digitals multimedials

Us recomano que visiteu: http://rociodl.edu.glogster.com/glogster per més informació sobre el Glogster
Considero que aquesta eina transmet tant emocions com conceptes, depenent de com l'usuari l'enfoqui, però si que és veritat que pot transmetre emocions a a partir de vídeos, imatges, text o sons.
Diferencies amb poster amb paper: Es pot ampliar, te animacions, es pot afegir música, etc.
Diferències amb el Powe Point: Un power point depèn del que vulguis mostrar pot transmetir informació o emocions (també com el glogster), però es mes rígid, i té els marges ja marcats, i les opcions limitades tenint en compte amb les tecniques visuals

Pots convidar a la gent a treballar en el suro, treballes amb els conceptes.
Pels nens és molt útil, ja que poden posar imatges d'activitats que han fet, o de qualsevol cosa, i cada nen penjar coses en el suro de la classe, i després veure-ho a classe.  Per tant pot ser una eina útil per espais mes reculats, per fer treballs en grup.


Fluxogrames
http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/11/eines-de-suport-al-pensament-els.html
Els fluxogrames s'utilitzen per indicar a partir de passos com resoldre una tasca atualment, s'utilitzen molt en l'educació. El mestre pot ensenyar aquesta eina als seus alumnes ja què permet què s'organitzin i sapiguen trobar les idees principals per realitzar una tasca. Avantatges dels fluxogrames: 
  • Milloren la comprensió del procés a partir d'un dibuix.
  • Ajuden a veure els problemes i les possibilitats per millorar.



(cliqueu sobre la imatge per fer-la més gran) 

També us recomano visitar aquest tutorial sobre el Cmaps:
CmapTools és una eina molt potent, que pot substituir, en molts casos, a aplicacions específiques, com pot ser PowerPoint o qualsevol altre programa de presentacions. I a més en l'educació els mapes conceptuals ajuden a estructurar la informació donada i a tenir una estructura visual de tota la informació relacionada entre si.

(cliqueu sobre la imatge per fer-la més gran)

Les quatre últimes eines anomenades considero que només transmeten conceptes, informació, ja sigui d'una manera més esquemàtica, com són els mapes conceptuals, o d'una manera més global, com pot ser el padlet. No tenen capacitat de transmetre emocions perque nosaltres només veiem un text, a excepció de els padlets que pots introduir imatges, i com bé sabem, els textos no trasmeten sentiments ni emocions, només conceptes i subjectes. Cadascú pot interpretar aquesta informació d'una manera o d'una altr tenint diferents opinions apartir dels conceptes claus, i de conectors.

Altres eines per presentar la informació:

Wikipedia té un punt de vista neutral (els 5 pilars ja treballats anteriorment)
per tant no vol transmetre emocions, opinions, sinó, només informació ,
orientada a la racionalitat, a l’ordre, no emocions.
En canvi, el Prezi és més visual i no té els marges tan marcats , està pensat per estar treballat per un costat bastant visual, per tant emocional.

m'agradaria destacar, per finalitzar, que hem pogut diferenciar, entre tots els tipus de eines per presentar la informació descrits, entre Programaris on-line i programaris locals i seria útil explicar la diferència:
El programari online son programes que no es necessari descargar per utilitzar-ho.És el programari que pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions, i que pot ser copiat i redistribuït bé en una versió modificada o sense modificar sense cap restricció, o bé amb unes restriccions mínimes per garantir que els futurs destinataris també tindran aquests drets. Pel contrari, el programari local és que ens descargem per poder utilitzar, que no és pot modificar ni utilitzar online



                       



martes, 1 de octubre de 2013

Frere Jacques



Aquesta partitura l'he fet a partir del programa Noteflight, us recomano que el visiteu!

Wikis

La majoria de la gent a l'hora de buscar informació, la busca pel buscador Google, i la pàgina més comuna consultada és la Vikipèdia. La Viquipèdia és una enciclopèdia lliure, col·laborativa, no té un sol autor, online i publica,mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. Està feta en un wiki, un wiki és un lloc web colaboratiu, realitzat per diverses persones,pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'un wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. Per a saber com funcionen els wikis, visioneu aquest vídeo:


http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/10/els-wikis-fonaments-i-relacio-amb.html

A part del que s'explica en el vídeo, també m'agradaria explicar que en les wikis també es poden posar comentaris, etiquetes opcions bàsiques, editar, guardar i link, també es poden posar comentaris i etiquetes com el Drive i el Site. Els wikis són similars al google drive, i al google sites, és un altre métode per ordenar i consultar la informació. Per crear un wiki, a partir de les webs que es nomenen en el vídeo anterior, cadascun dels membres del grup s'han de registrar i una persona registrada crea el wiki i convida a la resta del grup a interactuar en el wiki creat.



L'article de Jordi Adell: "Wikis y Educación" és una lectura recomanada, ja que, per exemple, ens descriu tota una sèrie d'activitats que podem fer a classe amb un wiki


M'agradaria destacar d'aquesta lectura els punts més importants:
Les wikis van suposar un punt de trencament entre els entorns acadèmics tancat i els oberts.

Els wikis a l'educació serveixen per moltíssimes coses, Jordi Adell ens diu les més importants en l'educació:

a) Espacio de comunicación de la clase

b) Espacio de colaboración de la clase/Base de conocimientos (blog classe)

c) Espacio para realizar y presentar tareas/Portafolios electrónico

d) Archivo de textos en proceso de elaboración (típic wiki com podria ser una novel·la de misteri)

e) Manual de la clase/Autoría colaborativa

f) Espacios para los proyectos en grupo



També crec que és molt important la idea que donen Bruns y Humphreys sobre la nova forma d'aplicar les wikis a l'educació: “Aprender en un entorno wiki -sostienen Bruns y Humphreys- es aprender alfabetización tecnológica, crear contenidos en un entorno digital, el arte de la colaboración, construir consenso,crear conocimiento explícito desde la comprensión tácita y comunicar ideas de manera efectiva a otras personas a través de entornos de comunicación en red. Aprender en un wiki no es solo aprender los contenidos objeto de estudio, es también desarrollar capacidades relacionadas con la nueva manera de adquirir, crear, compartir y distribuir conocimiento en la sociedad de la información, capacidades que necesitamos imperiosamente potenciar en nuestros estudiantes."



Un inconvenient de les wikis és que, a diferència del Google Drive, dues persones no poden editar a la vegada, ni veure a l'instant el que s'està editant. Un altre inconvenient és que si vols que el teu wiki sigui privat has de pagar.També hi ha avantatges, per exemple, pots limitar els permisos que la gent té i el que poden fer sobre el teu wiki, en canvi, en el Google Drive no, ja que si comparteixes amb algú, aquell usuari pot fer modificacions il·limitades. 


Finalment, l'última pregunta que queda per respondre és: Quines diferències hi ha entre una wiki i un blog?



També us recomano visitar aquesta pàgina on explica altres diferencies dels blocs i les wikis:

Analitzem altres blogs!

Avui en dia hi ha moltíssims blogs sobre educació infantil i primària, i avui ens dedicarem a analitzar alguns!

El professor ens ha donat unes pautes per poder analitzar-los correctament, us recomano visitar el seu blog! : 

Analitzarem aquest blog: http://principitosmh.blogspot.com.es

-Quins tipus de continguts hi ha publicats i en quin format (vídeo, àudio, presentacions, ...)?
En aquest blog trobem fotografies fetes a l'escola o extretes d'internet, vídeos propis realitzats pels infants i els professors, vídeos del youtube sobre algun tema concret.

-Com encaixa amb les diferents classificacions que torbem al llibre?
Segons el llibre que hem llegit " Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents" aquest bloc és un blog d'aula, ja que hi han continguts fets a classe pels mestres i pels estudiants.

-Tipus de bloc, activitat que s'hi desenvolupa, interaccions possibles...
És un blog informatiu pels pares dels nens, cada dia poden veure que ha fet el seu nen/a, informar-se de les novetats, o opinar sobre alguna activitat en concret en el fòrum o en els comentaris de les entrades.

-Qui els publica?
Les entrades les crea el professor José Carlos, però el contingut és únicament creat pels alumnes a classe.

-Hi ha alguna estructura en el bloc (Categories, etiquetes, menús, ...)?
En aquest blog podem trobar pestanyes a la part superior, on es porten cap a altres parts del mateix blog.
També podem trobar a la part dreta del blog moltes webs, blogroll, pàgines de jocs interactius per l'ordinador o per tablet, activitats a fer i també xarxes socials a visitar com per exemple la pàgina del facebook de la mateixa escola per què les famílies i qualsevol que vulgui els hi pugui seguir.
Els apartats on podem trobar això, és titulen de manera diferent : per exemple: esta semana jugamos en el rincón del ordenador a ...., també podem trobar que estan estudiant en aquella setmana els nens " ¿Qué estamos aprendiendo con la maestra Esther?"

-Quina plataforma utilitzen?
Han utilitzat la plataforma de blogger, és molt simple d'utilitzar i és molt mal·leable a l'hora de poder organitzar el blog.

-Com són les entrades?
Cada entrada té un títol i una explicació d'alguna activitat que s'ha fet a classe.

-Quines competències s'hi treballa?

-Hi ha comentaris?
En algunes entrades, sí que hi ha comentaris. Són normalment comentaris dels pares o d'altres mestres, felicitant l'activitat feta a classe i compartint les seves opinions i preguntes.

-A qui va dirigit?
Aquest blog va dirigit principalment als pares dels infants, tot i que també poden agafar idees les professores de la mateixa escola

La meva valoració personal sobre aquest blog és molt bona, opino que el blog està bastant complet tenint en compte el contingut, i les explicacions en cada entrada són el més entenedor i llegible possible, a més, l'existència de recursos estilístics en cada entrada el fa més atractiu. Per tant, crec que les entrades són bastant adequades al tema tractat.
També afegir, que el blog té blogroll, llicencia creative commons, també canal RSS, etiquetes i categories, tot per fer més fàcil la recerca.

També m'agradaria donar a conèixer la ràdio del blog analitzat. És un projecte en construcció encara, però ja han fet el seu primer programa : "En nuestro primer programa: Entrevistamos a una auxiliar de enfermería". 
http://principitosmh.blogspot.com.es/p/radio-los-principes.html
Em sembla una proposta molt atrevida i interessant, ja que així els pares poden tenir més contacte amb l'escola i saber-ne més coses de la classe cap en fora. En els comentaris ja podem veure que la gent està esperant al pròxim programa amb atenció!